Πώς να διαβάζουμε ένα βιβλίο την εβδομάδα

Της Χριστίνας Ραφτοπούλου

Μπορεί να ακούγεται ακατόρθωτο, ή εστω δύσκολο, σύμφωνα όμως με το GQ και τον Kevin Nguyen όλα είναι θέμα σωστού χειρισμού του χρόνου μας.

Πρώτα πρώτα είναι πολύ σημαντικό να μην θεωρούμε το διάβασμα ως μία πολυτέλεια, την οποία απολαμβάνουμε μόνο όταν καταφέρουμε να ξεκλέψουμε λίγο χρόνο. Το μυστικό είναι να γίνει το διάβασμα μέρος της ζωής μας, της καθημερινότητας μας. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ο Kevin Nguyen μας δίνει τη λύση:

Μην διαβάζεις πριν κοιμηθείς αλλά πριν δουλέψεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι διαβάζουν πριν πέσουν στο κρεβάτι τους. Αν όμως διαβάζεις το βράδυ, το πιο πιθανό είναι να καταπιαστείς μόνο με λίγες σελίδες. Αντιθέτως, προσπάθησε να διαβάζεις το πρωί. Ακόμα κι αν δεν είσαι πρωινός τύπος, αξιοποιήσε το χρόνο που τσεκάρεις τα social media για να διαβάσεις ένα-δύο κεφάλαια.  Δεν θα έχουν συμβεί άλλωστε πολλά από το βράδυ που ξαναέλεγξες το Facebook.

Αξιοποίησε το χρόνο των μετακινήσεών σου

ctlvt_woman_reading_on_TransLink_bus.jpgΑν χρησιμοποιείς το λεωφορείο για να πας στη δουλειά σου τότε έχεις την καλύτερη ευκαιρία για διάβασμα. Μία ώρα πήγαινε-έλα κάθε μέρα σημαίνει πέντε ώρες διαβάσματος την εβδομάδα, χρόνος αρκετός για να ολοκληρώσεις ένα βιβλίο.

Επίλεξε παραπάνω από ένα είδη βιβλίων

Όταν έχεις μία γκάμα βιβλίων, από επιστημονικής φαντασίας μέχρι ρομαντικά μυθιστορήματα κι από κόμικ μέχρι περιπέτειες, τότε πάντα θα υπάρχει κάποιο βιβλίο που να ταιριάζει με την εκάστοτε διάθεσή σου. Είχες δύσκολη μέρα στη δουλειά; Θα προτιμήσεις ένα κόμικ. Είσαι ερωτευμένος/η; Θα επιλέξεις ένα ρομάντζο.
Διάβασε στο κινητό σου ή στο τάμπλετ σου

The-future-of-the-book-is-to-read-on-mobile.jpg

Κατέβασε τα βιβλία σου -υπάρχουν πλέον πολλά e-books- και έτσι θα έχεις τη δυνατότητα να διαβάζεις παντού, ειδικά στις νεκρές ώρες της μέρας, όπως όταν περιμένεις στην ουρά της τράπεζας, ή για να πάρεις τον καφέ σου, ή όταν έχεις ένα κενό ανάμεσα στα ραντεβού σου.
Διάβασε κατα τη διάρκεια των διαφημίσεων
Βλέπεις τηλεόραση; Συνδύασέ το με λίγο διάβασμα. Πάντα οι διαφημίσεις κρατάνε πολύ και είναι εκνευριστικές. Βάλε στο αθόρυβο την τηλεόραση και διάβασε μερικές σελίδες, μέχρι να ξεκινήσει και πάλι το αγαπημένο σου πρόγραμμα. Θα είχες διαβάσει ήδη πολλά βιβλία αν εκμεταλλευόσουν τον χρόνο των διαφημίσεων.
Κράτα αρχείο
Κράτησε αρχείο με όσα βιβλία έχεις διαβάσει, σαν ένα αίσθημα ικανοποίησης, κατορθώματος, επιτεύγματος. Επίσης, είναι καλό να κάνεις λίστα και για όσα βιβλία σκέφτεσαι να διαβάσεις, ώστε να μη βρεθείς ποτέ στη θέση του “δεν ξέρω ποιο βιβλίο να διαβάσω τωρα”.
Πάντα υπάρχει χρόνος για διάβασμα! 

Leave a comment