3 λογοτεχνικά βιβλία που ζωντανεύουν στο θέατρο τον Μάρτιο

Της Χριστίνας-Μαρίας Ραφτοπούλου

Ο Μάρτιος στη Θεσσαλονίκη είναι γεμάτος από θεατρικές παραστάσεις. Πολλές από αυτές στηρίζονται σε λογοτεχνικά βιβλία, και πραγματικά δεν πρέπει να τις χάσουμε…

Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα

Βασισμένος στην «Πρώτη Αγάπη» του Ιωάννη Κονδυλάκη, ο Άκης Δήμου  γράφει μια παραλλαγή του γνωστού διηγήματος, για την ιερή, την απελπισμένη Πρώτη Αγάπη. Την αγάπη ενός 5χρονου αγοριού με μία γυναίκα που έχει τα διπλάσιά του χρόνια. Ο πεντάχρονος Γιώργος ερωτεύεται μια μεγαλύτερή του κοπέλα, τη Βαγγελιώ, γύρω στα είκοσι, κι όλοι στο χωριό αστειεύονται με την πρώιμη εκδήλωση έρωτα. Σταδιακά όμως η αγάπη αυτή μεστώνει, περνά στην εφηβεία, η Βαγγελιώ πλησιάζει τα τριάντα κι ακόμα δεν έχει παντρευτεί, η μητέρα του Γιώργου τον αποθαρρύνει να συνεχίσει να την πλησιάζει κι αυτός παλινδρομεί. Η Βαγγελιώ πάσχει από φυματίωση, αλλά ο δεκατετράχρονος πλέον ήρωας προσεύχεται να σωθεί ή να πεθάνει κι αυτός μαζί της

Σε μια γλώσσα ποιητική θα μιλήσει για όσα το σώμα δεν μπόρεσε.

Πού: Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών

Πότε: Τετάρτη 18:00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη-Πέμπτη: 5€ | Παρασκευή: Κανονικό εισιτήριο 10€, Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις άνω των 20€ | Σάββατο-Κυριακή: Κανονικό εισιτήριο 13€, Εκπτωτικό εισιτήριο: 8€ (Φοιτητικό, Άτομα άνω των 65), Ομαδικό εισιτήριο: 7€ (για κρατήσεις άνω των 20€)

 

Ο Ερωτόκριτος

Το μιούζικαλ Ερωτόκριτος, βασισμένο στο μεγάλο αυτό έργο της κρητικής λογοτεχνίας, παντρεύει τη μουσική παράδοση της Κρήτης με τη μουσική της τζαζ, τα μπλουζ μέχρι και με τον Χατζιδάκι. Ο Δημήτρης Μαραμής υπογράφει τη μουσική, το λιμπρέτο, αλλά και τη μουσική διεύθυνση του Ερωτόκριτου, ενώ η σκηνοθεσία, η χορογραφία και το σκηνικό είναι του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Πού: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πότε: 9, 10, 11 Μαρτίου 2018

Τιμές εισιτηρίων: 30€, 26€, 22€, 16€, 14€ (μειωμένο)

 

Αφέντης και δούλος

Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει και σκηνοθετεί το διήγημα του Λέοντος Τολστόι “Αφέντης και Δούλος” με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο ρόλο του Αφέντη και τον ίδιο στο ρόλο του Δούλου. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λόλεκ.

Πρόκειται για μια σύγχρονη παραβολή που πραγματεύεται την αναζήτηση του νοήματος της ζωής. Ένας πλούσιος αφέντης παρέα με τον δούλο του αποφασίζει να βγει έξω, παρά τη σφοδρή χιονοθύελλα προκειμένου να αγοράσει ένα κτήμα σε τιμή ευκαιρίας. Στο δρόμο, ο δούλος κινδυνεύει και ο αφέντης σκέφτεται σοβαρά να τον παρατήσει. Κάποια στιγμή όμως, τα πράγματα ανατρέπονται κι όταν ο αφέντης αντιλαμβάνεται ότι η ζωή του θα εξαρτάται από τη βοήθεια του δούλου, θα αναθεωρήσει πολλά κομμάτια της μέχρι τότε σκέψης του.

Πού: Θέατρο Αθήναινον

Πότε:  9, 10, 11 Μαρτίου

Τιμές εισιτηρίων: 16€, 12€

Leave a comment